Zelenjavni kroketi (za 10 kroketov)
Sestavine
150 g naribanega korenja
1 srednje velika bučka (okoli 125 g), z odstranjenima koncema in naribana
65 g drobno narezenga pora
1 zdrobljen strok česna
200 g narezanih mladih gob (šampinjonov, šitak)
25 g masla
200 g tofuja, narezanega na koščke
100 g neslanih orehov akažu, drobno narezanih
100 g svežih belih drobtin (iz narezanega kruha)
1 žlica sojine omake
1 žlica medu
sol in poper
moka za paniranje
rastlinsko olje za cvrtje
Priprava
Pripravimo zelenjavo in z rokami iz korenja in bučk iztisnemo še preostalo tekočino. V ponvi raztopimo maslo, na njem por, korenje, česen in bučko pražimo 2 minuti. Dodamo še gobe in kuhamo 2–3 minute (vmes nekajkrat premešamo).
Dodamo orehe akažu, tofu, drobtine, sojino omako, med in začimbe, vse skupaj dobro premešamo in oblikujemo 10 kroketov. Povaljamo v moki in na obeh straneh pražimo po 2 minuti, dokler ne pozlatijo.
Vir: Karmel, A. (2008). Velika paparica za male papavčke. Debora, Ljubljana. 3. izdaja