Glava

OGLASI

paparica

 

 

 

 

 

 

Zelenjavna nabodala na žaru (za 4 nabodala ali 2-4 porcije)

Sestavine
¼ velike rdeče paprike
¼ velike oranžne paprike
½ srednje velike zelene bučke
½ srednje velike svetle bučke (ali zelene, če svetle ne dobite)

Za marinado:
2 žlici oljčnega olja
2 žlički balzamičnega kisa
1 žlička sladkorja
sol in poper (kot začimbi)

Potrebovali boste tudi 4 lesena nabodala, ki jih boste 20 minut namakali v topli vodi.

Priprava
Če zelenjavo marinirate v balzamičnem solatnem prelivu, se okrepi njena naravna sladkoba in tako postane za otroke privlačnejša. Zelenjava je slastna topla, ostanki pa so zelo okusni, če jih dodate paradižnikovim omakam za testenine ali k solatam.

Odrežite vršičke paprik, odstranite semena in sredico. Narežite na kolobarje. Z vsake bu~ke odrežite štiri kolobarje (približno 1 cm debele), vsak kolobar pa prerežite na pol, da dobite osem polkolobarjev temne in svetle bu~ke.

Sestavine za marinado dajte v srednje veliko skledo in zme{ajte. Po okusu začinite s soljo in poprom, nato dodajte zelenjavo in preme{ajte, da prekrijete vse sestavine. Marinirajte najmanj 2 uri ali čez noč, občasno premešajte zelenjavo.

Žar segrejte na visoko temperaturo in žarno ploščo prekrijte s folijo. Koščke paprik in bučk natikajte na nabodala. Nabodala položite na folijo in jih prelijte z nekaj preostale marinade. Na žaru pecite 4–5 minut, dokler se zelenjava na robovih ne začne mehčati – natančno opazujte, ker lahko kaj hitro porjavi, če je preblizu vira toplote. Nabodala obrnite in jih prelijte s še malo marinade. Na žaru pecite še 4–5 minut, dokler zelenjava ni temeljito skuhana. Zopet skrbno pazite in zmanj{ajte temperaturo žarne plošče, če zelenjava prehitro rjavi. Nabodala lahko spečete tudi na srednje vročem oglju.

Preden postrežete nabodala, se naj malo ohladijo. Ostanke zelenjave lahko odstranite z nabodal in jih pokrite hranite v hladilniku do 2 dni.